При проблеми с простатата прегледът е задължителен! – Интервю с урологът д.р Гаврилов

„Не отлагайте посещението на уролог при възникнали симптоми на доброкачествено уголемяване на простатата.“
Разговаряме с Д-р Тони Евгениев Гаврилов – Уролог, гр. Видин

Д-р Гаврилов, нека поговорим за едно от най-често срещаните заболявания при мъжете – доброкачественото уголемяване на простатата. Какво представлява и защо е толкова разпространено?

Терминът простата се използва за първи път в древна Гърция от Хипократ и Херофил. Думата произлиза от Гръцкото „Простат“, което означава предводител, застъпник. Простатната жлеза се намира точно под пикочния мехур и има размери на кестен. В еволюционно отношение тя се появява още при момчетата, но тогава тя е само една мускулна тъкан. С увеличаване на биологичната възраст настъпват промени, които намаляват тази мускулна тъкан.
При всеки един мъж след 45 годишна възраст, настъпват определени промени в структурата на простатата. Най-често увеличаването на простатата се среща след тази възраст, като около 50% от мъжете над 60 години страдат от това заболяване. С нарастването на възрастта процентът се покачва, като стига до 90% при мъже над 90 години. Поради тази причина, възраст над 50 години се приема за рисков фактор за развитието на доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ). Простатната жлеза се състои от два вида жлези – периферни и периуретрални. Хиперплазията на простатната жлеза е доброкачествено разрастване на тези жлези, които с напредването на възрастта се увеличават на брой, уголемяват и деформират простатната жлеза в различни посоки – към вътрешността на пикочния мехур или към ректума. Затова след 50 годишна възраст мъжете задължително трябва да правят профилактичен преглед при уролог, поне веднъж годишно, с цел навременно предотвратяване на заболяването.
Разбира се, не отлагайте посщението на уролог и при вече възникнали симптоми на доброкачествено уголемяване на простатата и не самолекувайте, защото това само може да усложни нещата.

Каква е връзката между простатата и сексуалното здраве на мъжа? Влияе ли на репродуктивността?

Отделяните от простатата хранителни вещества, цинк, аминокиселини, лимонена киселина, витамини и захари са полезни за качеството на мъжките полови клетки. Анатомията й позволява да се свива и да отделя простатен секрет, който е важна съставка на семенната течност и помага при оплождането на яйцеклетката. Простатната жлеза секретира ензими, които осигуряват движението и живота на сперматозоидите.
Кои са най-честите симптоми на доброкачественото увеличаване на простатата? Как да го разпознаем?
Най-честите симптоми и това, което притеснява и смущава живота на мъжете, които са с увеличена простата са честите нощни позиви за уриниране, тънка струя, прекъсване при отделянето на урина, чувството за недоизпразване на пикочния мехур и смущения в съня.
Създаден е международен простатен симптоматичен индекс IPSS, който при посещението при уролог може да помогне да разпознаем заболяването, степента и по-нататъшното лечение.

До какви усложнения може да доведе ненавременното и правилно лечение на ДПХ?

Недоброто отделяне на урината може да доведе до общи симптоми като влошаване качеството на живот вследствие на безсъние и проблеми в социализацията, особено при пътувания или участия в обществени мероприятия. Нека не забравяме, че здравето е съвкупност от физическо, психическо и социално състояние, а не само липса на болест.
В аспект функционално нарушение, свързано с отделяне на урината, ненавременното лечение на увеличената простата, може да доведе до инфекция на пикочните пътища /частична или цялостна/ и до образуване на вторична литиаза, най-често на пикочния мехур. Ако не се лекува, простатната хиперплазия може да се стигне и до бъбречна недостатъчност.

Линопрост съдържа 4 биологично активни вещества от първа степен на доказана клинична ефективност. Ще ни обясните ли как действа всяка една от тях?

Линопрост съдържа екстрактите от плода на Сау Палмето (Saw Palmetto) и корен от Коприва, както и Африкански Пигеум (Pygeum africanum) и Ликопен от домат, които допринасят за нормалната функция на простата.

Копривата е познато, като средство за изчистване на кръвта, подобрено отделяне на урината. Екстрактът от коприва е показал, че инхибира SHBG , като по този начин се предотвратява хиперплазия.

Сау палмето предпазва от доброкачествено увеличение на простатната жлеза и облекчава симптомите на възпаление при вече започнал процес на хиперплазия-забавя развитието й. Предпазващия ефект се дължи на намаляване ефективността и метаболизма на мъжките полови хормони. Има отношение и към активността на ензима 5 –алфа редуктаза.

Африкански Пигеум притежава благоприятни за мъжкото здраве свойства. Тази съставка е важна при хроничен простатит, сексуални смущения, както и при безплодие. Действа като „активатор“ на имунната система.

Ликопенът извлечен от домат е антиоксидант и притежава каротеноид, който значително намалява риска от рак на простатата.

Какви са вашите лични наблюдения от употребата на Линопрост при пациентите ви?

Моите наблюдения след появата на този фитопродукт е, че има напредък в профилактиката и лечението на увеличената простатна жлеза, включваща симптоми в долния уринарен тракт, които пречат на качеството на живот на мъжете.

Препоръчително е да се използва от мъже над 45 годишна възраст. При продължително приемане на Линопрост от 3 до 6 месеца, се отчитат редица положителни резултати. Настъпва осезаемо и бързо облекчение на проблемите при уриниране. Терапията съпроводена с Линопрост при пациенти, които са се консултирали с мен и са провели лечение от 3 до 6 месеца, доведе до успех и отлични резултати. Пациентите, които имат симптомите на ДПХ е необходимо да приемат по една таблетка вечер.